Akateemisten Naisten maailmanjärjestö

 

Globaalilla toiminnalla on tärkeä merkitys Akateemisille Naisille. Oletko jo tutustunut kansainväliseen strategiaamme?

Miten saat lisätietoa GWI:n toiminnasta?

Akateemisia Naisia on jo yli 50 maassa. Graduate Women International, GWI:n verkkosivut löytyvät osoitteesta http://www.graduatewomen.org.

GWI:n Jäsensivuilta (Members corner) löydät maailmanjärjestömme jäsenillemme tarjoaman aineiston. Voit luoda sisäänkirjautumiseen tarvitsemasi käyttäjätunnuksen täällä. GWI:n jäsensivuilla voit myös ilmoittautua GWI:n connections- ja discussions -sähköpostilistoille, joilla käydään kiinnostavia keskusteluja naisten asemasta eri puolilla maailmaa.

Tilaamalla maailmanjärjestömme GWI:n uutiskirjeen saat kuukausittain sähköpostiisi monipuolista tietoa siitä, mitä Akateemiset Naiset tekevät muissa maissa koulutuksen ja tasa-arvon edistämiseksi. ‪Löydät GWI:n myös Facebookista ja Twitteristä.

 

Mikä on GWI? 

Suomen Akateemisten Naisten Liitto – Finnlands Kvinnliga Akademikers Förbund ry. (SANL – FKAF) kuului jäsenenä kansainväliseen keskusjärjestöön Graduate Women International (GWI) aina joulukuuhun 2016 saakka. Eron syynä oli GWI:n jäsenmaksun korotus, joka olisi vienyt 130 % Liiton omasta vuosibudjetista. Jokainen suomalainen Akateeminen Nainen voi edelleen liittyä GWI:n henkilöjäseneksi.

Akateemisten Naisten maailmanjärjestön tarkoituksena on edistää kansainvälistä yhteisymmärrystä sekä tukea naisten ja tyttöjen koulutusta. GWI (ent. IFUW) on perustettu 1919. Sillä on jäsenjärjestöt yli 50 maassa ja 23 000 jäsentä. GWI:lla on huomioitsijan asema YK:n ECOSOCissa, ILOssa ja UNESCOssa. Lisäksi GWI välittää tietoja vuosittain haettavina olevista kansainvälisistä stipendeistä.

SANL – FKAF, kansallisista liitoista jäsenmäärältään suurimpia, osallistui aktiivisesti maailmanjärjestön toimintaan. Liitolla oli säännöllisesti edustaja maailmanjärjestön hallinnossa ja Liiton edustajat osallistuivat maailmanjärjestön joka kolmas vuosi järjestettäviin konferensseihin. SANL – FKAF on myös järjesti maailmankonferenssin kahdesti: 1959 ja 1989. Dosentti Ritva-Liisa Karvetti, Liiton nykyinen kunniapuheenjohtaja toimi maailmanjärjestön puheenjohtajana 1986-89.

Lisäksi SANL – FKAF on perustajajäsenenä eurooppalaisten ja pohjoismaisten kansallisten liittojen yhteenliittymissä University Women of Europe, UWE sekä Kvinnliga Akademikers Nordiska Nätverk, KANN.

SANL – FKAF on koordinoinut UWE:n projektitoimintaa ja paikallisyhdistys Vaasassa on johtanut kolmen maan, Suomen, Hollannin ja Turkin keskeistä mentorointiprojektia 2008-2010.

SANL – FKAF tarjoaa asiantuntijoitaan (kansainvälisiin) konferensseihin ja erityistehtäviin.

Kaikki Akateemisten Naisten jäsenet voivat osallistua joka kolmas vuosi pidettävään maailmankonferenssiin (seuraava järjestetään kesällä 2016 Etelä-Afrikassa) sekä UWE:n vuosittaisiin konferensseihin (28.8. – 1.9.2015 Utrechtissä). UWE:n 2012 vuosikokous järjestettiin Helsingissä.

GWI:n verkkosivuilla www.graduatewomen.org on nykyisin Translate website -toiminto, jonka avulla voit halutessasi kääntää maailmanjärjestön sivutekstit itsellesi suomeksi.

 

Maailmanjärjestön toimielimet

KONFERENSSI

Maailmanjärjestömme Graduate Women International, GWI:n korkein päättävä elin on konferenssi, joka järjestetään kolmen vuoden välein. Konferenssi päättää toiminnasta ja jäsenmaksuista, valitsee hallituksen (Board of Officers) ja hyväksyy sääntömuutokset (Constitution and By-laws). Konferenssi on avoin kaikille jäsenille, mutta vain maajärjestöjen delegaateilla on puheoikeus kokouksissa. Konferenssiin kuuluu kokousosioiden lisäksi työpajoja, seminaareja, verkottumista, johtajakoulutusta, epävirallisia tapaamisia ym., joihin kaikki saavat osallistua.

Konferenssin välillä äänestävät tarvittaessa maajärjestöjen CIRit (Coordinator of International Relations, Suomessa Marita Salo, maritasalo123[a]gmail.com) järjestöjen koon oikeuttamalla äänimäärällä.

HALLITUS

Maailmanjärjestön hallitus valitaan aina kolmivuotiskaudeksi. Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, neljä varapuheenjohtajaa sekä rahastonhoitaja. Hallituksen vastuulla on panna täytäntöön konferenssin ja Councilin päätökset. Hallituksella on valtuudet toimia GWI:n puolesta konferenssien välillä sillä rajoituksella, että maailmanjärjestöä ei saa sitouttaa taloudellisesti kysymättä Talouskomitealta. Hallitus kokoontuu vähintään kerran vuodessa sekä ennen ja jälkeen konferenssin.

KOMITEAT

GWI:n komiteat auttavat maailmanjärjestön projektien suunnittelussa ja toteutuksessa. GWI:n vakituiset komiteat ovat Talous-, Jäsenyys-, Päätös- ja Naisen asemaa käsittelevä komitea sekä Kansainvälisten apurahojen komitea. Lisäksi on muutamia vaihtuvia erityiskomiteoita. Mikä tahansa kolmesta ylimpänä mainituista toimielimistä saa perustaa komitean tarpeen tullen.

 

 

Sivua on viimeksi päivitetty 10.2.2019