31.8.2020 Espoo: Helena Ranta Forum

Aika: Maanantai 31.8.2020 klo 14 – 18
Paikka: Hanasaari (Hanasaarenranta 5, 02100 Espoo)

Kuva: Maria Jain

Helena Ranta Forum on vuosittain järjestettävä seminaari, joka keskittyy humanitääriseen työhön, konfliktien ratkaisemiseen sekä ihmisoikeuksiin. Forum kokoaa yhteen päättäjät ja kansalaiset sekä tutkijat ja käytännön toimijat keskustelemaan, jakamaan tietoa ja etsimään yhdessä keinoja totuuden esille saamiseksi, kärsimyksen vähentämiseksi ja ihmisoikeuksien edistämiseksi.

Ensimmäisen Helena Ranta Forumin aiheena 31.8.2020 klo 14 – 18 on Taakkasiirtymä ja anteeksianto. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen sekä puhujaesittelyt löytyvät Forumin verkkosivuilta. Seminaari striimataan ja voit katsoa sen myöhemmin myös tallenteena.

Miten taakat syntyvät, siirtyvät ja siirretään seuraavalle sukupolvelle? Miten syvälle juurtuneet sukupuolittuneet oletukset tuottavat, ylläpitävät ja piilottavat haitallisia asenteita ja rakenteita? Miten henkilökohtaisten ja kollektiivisten taakkojen painon, väärin kohtelun ja vihapuheen kanssa voi selvitä?

Entä miten sovittelussa saadaan eri näkökulmat esiin ja voidaan rakentaa yhteistä ymmärrystä? Onko anteeksianto mahdollista silloin, kun tytöt palaavat yhteisöihinsä oltuaan siepattuina äärijärjestöihin? Voiko historiaa hyvittää, ja mitkä ovat anteeksipyynnön mahdollisuudet, motiivit ja vaikutukset? Miten toivoa rakennettaan kidutettujen ihmisten hoidossa?

Näistä kertovat psykiatrian erikoislääkäri Gustav Schulman, väkivaltatutkija Satu Lidman, arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen, ohjelmajohtaja Maija Gellin, humanitäärisen työn ohjelmapäällikkö Kaisa Huhtela, pääsihteeri Kaari Mattila, saamelaisaktivisti Petra Laiti, apulaisprofessori Jan Löfström ja projektipäällikkö Mari Tikkanen. Aiheita täydentävät suurlähettiläs Rauno Merisaaren ja professori Helena Rannan puheenvuorot. Seminaarin moderaattorina toimii toimitusjohtaja Gunvor Kronman ja sen avaavat emeritusprofessori Erkki Vuori ja ulkoministeri Pekka Haavisto.

Suomen Akateemisten Naisten Liiton lisäksi Helena Ranta Forumia ovat olleet järjestämässä Ulkoministeriö, Helsingin yliopisto, Suomen UN Women, Suomen 1325-verkosto, Kirkon ulkomaanapu, Ihmisoikeusliitto, Plan International Suomi, Suomen YK-liitto, WISE ry, Historioitsijat ilman rajoja Suomessa, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus sekä Naisjärjestöjen keskusliitto.