MEDIAKUTSU: Tasa-arvo vaatii tekoja ja kansainvälistä yhteistyötä – Itämeren Akateemiset Naiset kokoontuvat Heurekassa 12.10.2019

Mediatiedote
8.10.2019

BalticSeaConference 12-10-2019.png

Tasa-arvo edistyy Euroopassa vuoden 2017 tasa-arvoindeksin mukaan etanan vauhtia. Suomessa voidaan puhua jo tasa-arvon takapakista. Enää 9,3 % suomalaisista naisista ja miehistä työskentelee ns. tasa-ammattialoilla. Eriytymisaste on Pohjoismaiden jyrkin.

Vahva eriytyminen naisten ja miesten töihin ylläpitää sitkeää palkkaeroa. Naisille ja miehille tasa-arvoisempi yhteiskunta ei onnistu ilman koulutuksen ja työelämän segregaation lieventämistä. Tasa-arvoisempi yhteiskunta vaatii paitsi yhteiskunnallisia linjauksia ja rakenteellisia muutoksia myös konkreettisia tekoja. Tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä ja uusia ideoita.

Tässä konferenssissa Itämeren alueen Akateemiset Naiset hakevat yhdessä ratkaisuja segregaation purkamiseksi. Samalla pohditaan, miten naiset ja naisjärjestöt voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja Itämeren suojeluun. Ilmaston muutos on myös tasa-arvoasia. Yhdistämällä tasa-arvotyön ja Itämeri-työn ammattilaiset ja naiset eri maista saadaan aikaan tekoja, jotka kestävät.

Konferenssin aloittaa Euroopan Akateemisten Naisten puheenjohtaja Anne Negre, joka kertoo Akateemisten Naisten kattojärjestön Euroopan neuvostolle tekemästä kantelusta koskien eurooppalaista palkkaepätasa-arvoa. Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea on jäsenmaiden vastuksesta huolimatta hyväksynyt kantelun tutkittavakseen.

Konferenssin pääpuhujat ovat professori Carole Mundell (Britannia), apulaisprofessori Triin Roosalu (Viro) ja väitöskirjatutkija Inkeri Tanhua (Suomi), jotka tarkastelevat koulutuksen ja työelämän segregaatiota Britanniassa, Virossa, Liettuassa, Islannissa ja Suomessa. Aamun luento-osuuden jälkeen Britannian, Suomen, Venäjän ja Viron kansainvälisissä työpajoissa jatketaan ideointia koulutuksen ja työelämän segregaation purkamiseksi.

Jokainen meistä vaikuttaa sekä tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamiseen että ympäristöönsä. Konferenssin päättävä Protecting Baltic Sea – What can women organizations do? -paneeli keskittyykin pohtimaan ilmastonmuutosta ja Itämeren suojelun teemaa myös eri sukupolvien näkökulmasta. Paneelissa mukana ovat asiamies Annamari Arraskoski-Engardt (John Nurmisen säätiö), hallituksen puheenjohtaja Saara Kankaanrinta (Baltic Sea Action Group), projektipäällikkö Wende Luvinga Heinoja (Niras), TkT, hallitusjäsen Tuula Pohjola (Naisjärjestöjen Keskusliitto), projektipäällikkö Riina Pursiainen (Nuorten Agenda2030) ja Itämeren suurlähettiläs Helena Tuuri (ulkoministeriö). Paneelin vetää FT Minna Keinänen-Toivola.

Median edustajat ovat tervetulleita haastattelemaan seminaarimme pääpuhujia. Panelistien kanssa asiasta on sovittava erikseen.

Professori Mundell ei voi kommentoida poliittista tilannetta (Brexit-neuvotteluiden kulkua), mutta voi puhua tieteen kansainvälisen yhteistyön tärkeydestä, Iso-Britannian tiedeneuvonantojärjestelmästä, sekä tietysti monimuotoisuuden ja tasa-arvon tärkeydestä STEM-aloilla.

Puhujaesittelymme löytyvät konferenssin Facebook-tapahtumasta.

Professori Mundellin ja toimitusjohtaja Susanna Sulkusen konferenssia taustoittava yhteiskolumni Koulutuksen ja työelämän tasa-arvoistaminen hyötyisi kansainvälisestä yhteistyöstä löytyy täältä.

Järjestäjät: Suomen Akateemisten Naisten Liitto, British Embassy FinlandEesti Akadeemiliste Naiste ÜhingФедерация женщин с университетским образованиемKvinnliga Akademikers Förening ja Lietuvos Universitetų Moterų Asociacija

Lisätiedot: Toimitusjohtaja Susanna Sulkunen sanl.fkaf@akateemisetnaiset.fi, p. 045 869 1617, https://akateemisetnaiset.fi