25 tasa-arvo- ja ihmisoikeusjärjestöä vaatii: lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopuminen tulee kirjata hallitusohjelmaan

TIEDOTE

Järjestöjen vetoomus luovutetaan hallitusneuvottelijoille tänään tiistaina Säätytalolla.

25 suomalaista tasa-arvo-, yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeusjärjestöä vetoavat hallitusohjelmaneuvottelijoihin lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumiseksi. Järjestöt vaativat luopumisen kirjaamista tulevaan hallitusohjelmaan.

Vetoomus luovutetaan hallitusneuvottelijoille tänään tiistaina Säätytalolla. Järjestöt toivovat, että vetoomuksen elintärkeät terveiset kantavat aina hallitusohjelmaan saakka.

“Naisiin kohdistuva väkivalta on valtava ongelma Suomessa. Lähisuhdeväkivallan sovittelu tarkoittaa, että vakavastakin väkivallanteosta saattaa Suomessa selvitä anteeksipyynnöllä, kun uhri on tekijälle läheinen nainen”, vetoomusta koordinoivan Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n pääsihteeri Silla Kakkola toteaa.

Väkivalta lähisuhteessa on vakava rikos. Lähisuhdeväkivaltatapauksissa väkivalta on usein jatkunut jo pitkään. Toistuva väkivalta luo akuutin uhan naisen hengelle ja terveydelle. Suomessa ohjataan sovitteluun myös toistuvaa väkivaltaa vastoin poliisin ohjeistusta.

Suomi on saanut moitteita asiasta myös kansainvälisesti. GREVIO eli Istanbulin sopimuksen toimeenpanoa valvova ryhmä on esittänyt vaatimuksen, että poliisia on ohjeistettava siten, ettei sovitteluprosessiin ohjata tapauksia, joissa väkivalta on toistuvaa. Lokakuussa 2022 Suomi sai YK:n kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevaa yleissopimusta valvovalta CEDAW-komitealta suosituksia sopimuksen täytäntöönpanoon liittyen, ja yksi suosituksista koski nimenomaan sovittelua lähisuhdeväkivaltatapauksissa, josta Suomen on raportoitava kahden vuoden sisällä suosituksen saamisesta.

“On aika muuttaa tämä rakenteellinen epäkohta järjestelmässämme ja luoda yhteiskuntaa, jossa väkivaltaa lähisuhteessa kohtaava nainen voi luottaa siihen, että rikos tuodaan oikeuden eteen ja käsitellään asianmukaisesti”, Kakkola toteaa.

Vetoomuksen allekirjoittaneet järjestöt:
Demarinaiset ry
Kokoomuksen Naisten Liitto ry
Liikkeen Naiset ry
Suomen Keskustanaiset ry
Svenska Kvinnoförbundet rf
Vasemmistonaiset
Vihreät Naiset ry
Amnesty International Suomen osasto
Barnavårdsföreningen
Ihmisoikeusliitto
Loisto setlementti ry
Monimuotoiset perheet -verkosto
Oikeuspoliittinen yhdistys – Rättspolitiska föreningen Demla ry
Exit ry
Lyömätön Linja Espoossa ry
Monika-Naiset liitto ry
Naisasialiitto Unioni ry
Naistenkartano ry
Naisten Linja
Naisjärjestöjen Keskusliitto
Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry
Nicehearts ry
Suomen Akateemisten Naisten Liitto
Tukinainen ry, Raiskauskriisikeskus Tukinainen
Zonta International Piiri 20

Lisätietoja:

Silla Kakkola, Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n pääsihteeri
puh. +358 50 469 6242
silla.kakkola(a)nytkis.org

Käytämme evästeitä kävijäseurantaan ja markkinointiin.