Luetaan yhdessä
Suomen Akateemisten Naisten Liiton hallinnoima Luetaan yhdessä -verkosto tukee Suomeen muuttaneiden kotoutumista. Verkosto tarjoaa vapaaehtoistyönä lukutaidon ja suomen kielen opetusta aikuisille eri puolilla Suomea ja verkossa. Ryhmissä harjoitellaan arjessa tarvittavaa suomea rennolla otteella ja yhteisöllisyyttä vaalien.
Luetaan yhdessä -verkoston ryhmät ovat avoimia kaikille suomen kielen oppimisesta kiinnostuneille kieli- tai kulttuuritaustasta riippumatta. Toiminnan ensisijaista kohderyhmää ovat kuitenkin henkilöt, jotka jäävät virallisten kielikurssien ulkopuolelle tai joille kurssit eivät ole sellaisenaan riittäviä. Heihin kuuluu muun muassa kotivanhempia, iäkkäämpinä Suomeen muuttaneita henkilöitä sekä luku- ja kirjoitustaitoa harjoittavia aikuisia.
Verkostolla on ollut toimintaa vuodesta 2004 alkaen. Valtakunnallinen hankkeesta tuli vuonna 2007. Tällä hetkellä noin 80 opetusryhmää toimii 31 paikkakunnalla eri puolilla Suomea ja verkossa. Vapaaehtoisia opettajia on yli 560 ja opiskelijoita reilusti yli 4000.
Verkoston alaisuudessa toimii myös Toistetaan yhdessä -hanke (2022-2025), jossa edistetään Toisto-menetelmän käyttämistä. Toisto-menetelmän avulla voi opettaa puhumaan suomea aivan alkeistasolta. Toisto-menetelmää voivat käyttää niin ammattilaiset kuin vapaaehtoisetkin ohjaajat. Tutustu Toisto-menetelmään ja materiaaleihin tästä: toistomalli.fi.
Haluatko Sinä olla mukana auttamassa Suomeen muuttaneiden naisten kotoutumista Suomeen? Lue lisää ja ota rohkeasti yhteyttä.
Let’s Read Together groups teach Finnish and help in making friends.
Mistä kaikki alkoi?
Suomessa toimii tällä hetkellä noin sata Luetaan yhdessä -opetusryhmää, joissa suomalaiset naiset opettavat suomea maahanmuuttajanaisille. Osa oppilaista ei osaa lukea eikä kirjoittaa, osa puolestaan on tohtoreita ja maistereita. Mutta oppilailla on yhteinen ongelma: he eivät osaa suomea eivätkä ehkä tunne edes Suomessa käytettäviä kirjaimia.
Ensimmäisen lukutaitoryhmän perusti Vantaan Akateemiset Naiset ry:n jäsen, opetusneuvos Marja Liisa Toivanen vuonna 2004 Vantaan Myyrmäkeen. Marja Liisan silmät olivat avautuneet kielivaikeuksille hänen oman kokemuksensa kautta Sri Lankassa, jossa hän toimi opetusalan neuvonantajana. Arki Sri Lankassa oli Marja Liisalle hankalaa, koska hän ei tuntenut entuudestaan paikallisia kirjaimia.
”Palattuani kotiin Myyrmäkeen oivalsin että ympärilläni on paljon naisia, joilla on sama pulma: ihan tavallinen kauppareissu tai bussimatka on vaikea kielitaidottomuuden vuoksi”, kertoo Marja Liisa. ”Tartuin toimeen, lähdin soittelemaan maahanmuuttajien ovikelloja ja kutsuin naisia oppimaan suomea. Myös kauppakeskuksessa kerroin maahanmuuttajanaisille, että kotilähiössä opetetaan ilmaiseksi suomea, ja lapset saa ottaa mukaan. Ystäviäni pyysin tulemaan opettajiksi. ”
Keväällä 2007 Zonta International Piiri 20 ja Suomen Unifem (nykyään Suomen UN Women) käynnistivät vapaaehtoispohjalta kampanjan, jonka tarkoituksena oli laajentaa Myyrmäen ryhmän opetusmalli kansalliseksi. Kampanja rahoitettiin jäsenten myymillä 40 000 keltaisella ruusuheijastimella.
Kampanjan päätyttyä Zontat etsivät työlleen jatkajaa. Kuvaan astui Suomen Akateemisten Naisten Liitto – Finlands Kvinnliga Akademikers Förbund ry., jolle tyttöjen ja naisten koulutuksen tukeminen on yksi järjestön päätavoitteista. Sittemmin Luetaan yhdessä -verkoston toiminnasta on tullut olennainen osa Liiton toimintaa, jota halutaan toteuttaa sen siipien suojissa myös tulevina vuosina.
Luetaan yhdessä -verkostoa rahoittivat vuosina 2011 – 2015 Suomen Kulttuurirahasto ja Työ- ja elinkeinoministeriö. Vuonna 2016 verkosto siirtyi Raha-automaattiyhdistyksen (RAY, nyk. STEA) rahoituksen piiriin.
Voit tutustua verkoston vuosien 2007-2010 toiminnasta tehtyyn raporttiin täällä.
Lisätietoja saat Luetaan yhdessä -verkoston verkkosivuilta.
Viimeksi päivitetty 19.3.2024