01.10.2020

Ilmoittautuminen Liiton 2020 vuosikokoukseen on avattu

Vuosikokous järjestetään Zoomissa

Suomen Akateemisten Naisten Liiton vuosikokous järjestetään lauantaina 28.11.2020 aikaisemmasta tiedosta poiketen Zoomissa klo 10.00 – 13.00. Perusteena koronarajoitukset ja niiden epävarma kehityssuunta loka-marraskuussa.

Ilmoittautuminen on avoinna 1.10. – 13.11.2020.

Zoomin käyttöä voi harjoitella etukäteen Liiton loka- ja marraskuun verkkotapahtumissa, joiden tarkemmat tiedot löytyvät verkkosivuiltamme Ajankohtaista-osiosta.

Vuosikokousaineisto ja kokoustamisohjeet

Vuosikokousaineisto julkaistaan Liiton Jäsensivuilla kuukautta ennen 28.10.2020. Samassa yhteydessä julkaistaan kokoustamisohjeet, yhdistysten äänimäärät ja valtakirjalomakkeet.

Zoom-osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille kaksi päivää ennen kokousta 26.11.2020. Linkin yksityisellä jakamisella vahvistamamme tapahtuman tietoturvaa.

Sähköpostittomat jäsenet

Niille jäsenillemme, joille ei ole jäsenrekisteriin merkitty sähköpostiosoitetta, lähetetään ilmoittautumislomake postitse.

Yhdistyslain mukaan verkkokokouksella tulee olla fyysinen paikka, johon kokoustajat voivat halutessaan tulla. Mikäli ilmoittautumistiedot eivät isomman tilan varaustarpeeseen viittaa, kokous johdetaan Liiton toimistolta käsin (Temppelikatu 13, 00100 Helsinki).

Årsmöte ordnas i Zoom

Förbundets årsmöte kommer att ordnas på lördagen, den 28 november kl. 10 – 13 i form av ett digitalt möte på grund av koronavirusepidemin.

Alla medlemmar är välkomna. Anmälningstiden är 1.10. – 13.11.2020. Du kan anmäla dig här.

Zoom kommer att användas som plattform för mötet.

Du kan träna dig att använda Zoom under Förbundets andra Zoom-mötena i oktober och november. Mer information finns på Förbundets webbsida ”Ajankohtaista”.

Årsmötesmaterial och inloggningsuppgifter

Den 28 oktober får du ett mail som innehåller länken till webbsidan Jäsensivut när du hittar årsmötesmaterial.

Den 26 november får du ett mail som innehåller inloggningsuppgifter till mötet.

Medlemmar utan e-post

Till medlemmar utan epost kommer anmälningsblanketten att skickas med vanlig post under innevarande vecka.

Föreningsmötet inte kan hållas enbart per distans utan det måste alltid finnas en fysisk plats där medlemmar kan delta på traditionellt sätt. Vi tänker oss att de flesta föredrar den virtuella lösningen, men ordförande och sekreterare bereder fysiskt mötesrum på Förbundets kansli (Tempelgatan 13, 00100 Helsingfors).

23.09.2020

27.10.2020 Tutkija kylässä -verkkolukupiiri

Tervetuloa Suomen Akateemisten Naisten Liiton Akateemiseen lukupiiriin! Tarkoitus on nostaa keskusteluun tutkijoiden sekä akateemisia että yleistajuisia tekstejä, jotka linkittyvät enemmän tai vähemmän löyhästi tasa-arvoon ja sen edistämiseen. Pyrimme saamaan tutkijat myös itse esittelemään näitä tekstejään. Mikäli aikatauluongelmia ilmenee, hyödynnämme heidän tallennettuja haastattelujaan.


Zoom-tapaamiseen voi hyvin osallistua, vaikka et olisikaan ehtinyt perehtyä tapaamiskerran tekstiin kovin tarkasti. Teksti toimii avauksena keskusteluun, jossa ajatukset voivat polveilla ilman rajoituksia.
Parasta olisi, jos kiinnostavia tekstiehdotuksia kertyisi eri aloilta. Jaa akateemiset lukuvinkkisi Facebookissa tapahtuman seinällä tai sähköpostilla lukupiirin käynnistäjälle: Anri.Tuohimaki (a) gmail.com.

Tapaamme Zoomissa joka kuun viimeisenä tiistaina klo 18.00 – 19.00, poikkeuksena marraskuu, jolloin akateeminen lukupiiri kokoontuu tuntia myöhemmin, klo 19-20. Jokainen tapaamiskerta aloitetaan kymmenen minuuttia etuajassa yhteyden testaamiseksi. Merkitsethän ajankohdat jo kalenteriisi.

Lukupiiri on kaikille avoin. Kutsuthan ystäväsikin mukaan!

Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/84429333300?pwd=VTczem1tamcrODJLUkhWbzFiR3d1Zz09
Meeting ID: 844 2933 3300
Passcode: 527241

01.09.2020

2.11.2020 Tasa-arvon puolestapuhujat -runopiiri

Tervetuloa Suomen Akateemisten Naisten Liiton runopiiriin! Mikä runo on ravistellut ajatuksiasi, muovannut maailmankuvaasi ja tarjonnut sytykettä yhteiskunnallisen muutoksen ajamiselle? Tule jakamaan se kanssamme. Luemme runoja ja keskustelemme niistä yhdessä Zoom-kahveilla joka kuun ensimmäisenä maanantaina klo 18.00 – 19.00. Seuraavan kerran siis maanantaina 2. marraskuuta.

Marraskuussa teemana on 1950-luvun modernismi, edustajana Eeva-Liisa Mannerin teos Tämä matka.

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/89800502584?pwd=QTM3dVJzNjEwU3lRYStIN3REOUx6UT09

Meeting ID: 898 0050 2584
Passcode: 635301

Tapahtuma on kaikille avoin. Tervetuloa!

Lisätietoja:

Runopiirin vetäjä
TL, FM Aila Isotalo
ailatuula.isotalo(a)dnainternet.net
Huittisten Seudun Akateemiset Naiset ry.

17.08.2020

Koronatiedote

PÄIVITETTY 17.8.2020

Helena Ranta Forum järjestetään 31.8.2020 aikaisemmin ilmoitetusta poiketen kokonaan verkossa.

Koronatilanne on syytä huomioida myös Akateemisten Naisten paikallistoiminnan suunnittelussa. Kukin paikallisyhdistyksemme päättää itse toiminnastaan, mutta suositeltavaa on, että Akateemisten Naisten jäsentapahtumat järjestettäisiin toistaiseksi verkossa ainakin niillä paikkakunnilla, jossa myös etätyösuositus on voimassa (Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit). Mikäli tapahtumia järjestetään kasvokkain, niissä tulee huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta, käsihygieniasta ja turvaväleistä. Pääkaupunkiseudulla maskisuositus on käytössä julkisissa liikennevälineissä.

Sosiaalista eristäytymistä ja yksinäisyyttä vastaan voimme taistella verkkotapahtumien ja sosiaalisen median avulla. Skype on entuudestaan monelle tuttu ja Zoomin voi ottaa maksuttomaan kokeiluun. Yhdistykselle voi perustaa oman keskusteluryhmän myös esimerkiksi Whatsappiin tai Facebookiin. Lisäksi voitte kutsua omat yhdistyssisarenne myös tänne Liiton keskustelufoorumille.

Pysykää terveinä ❤️

15.07.2020

Verkkosivut uudistetaan syksyllä

Liiton verkkosivut uudistetaan syksyllä 2020. Mikäli sinulla on erityisiä toiveita sivujen sisällön tai rakenteen suhteen, kerro niistä meille 31.8.2020 mennessä: sanl.fkaf(a)akateemisetnaiset.fi. Otamme mielellämme jäsenkentän näkemykset huomioon uudistustyössämme. Iloista kesää!

01.01.2020

Nostetaan naiset yhdessä näkyviin!

Kirjoita kiinnostavan suomalaisen naisen elämäkerta

Pienoiselämäkerran päähenkilö voi olla

– kansallinen tai oman paikkakuntasi vaikuttajanainen
– oman ammattialasi tai yhdistyksesi vaikuttaja
– nainen, joka on vaikuttanut merkittävällä tavalla elämääsi
– mummosi, äitisi, tätisi, siskosi

Elämäkerta voi olla kertomus päähenkilön koko elämänkaaresta tai jostakin tietystä osasta hänen elämäänsä, joka on tärkeää tuoda esille. Yhdessä elämäkerrat kartuttavat tietoa siitä, mitä naiset ovat tehneet, miten naiset ovat vaikuttaneet suomalaisen yhteiskunnan kehittymiseen, miten he ovat eläneet ja miten selviytyneet elämän haasteista.

Naisten Ääni -sivustolta saat inspiraatiota sekä ohjeita ja ehdotuksia elämäkerran kirjoittamiseen.  

***

Naisten ääni on Suomalaisen Naisliiton käynnistämä yhteishanke, jossa kerätään naisten elämänkertoja verkkoon. Hankkeen tavoitteena on saada verkkosivulle www.naistenaani.fi toimittajien, tutkijoiden, opiskelijoiden ja kenen tahansa käyttöön mittava aineisto naisista, jotka ovat eri tavoin vaikuttaneet lähi- ja laajemmassa piirissä tai joiden toiminnalla on ollut merkitystä itsenäisessä Suomessa.

naisten_logo_787x391

30.11.2019

UUSI hanke: NETPOWER – vaikuttavaa verkostotyötä tasa-arvon hyväksi

NETPOWER – Network for Promotion of Women Empowerment Recognition
KA204 Erasmus+ Programme

Maailman talousfoorumin 2018 tasa-arvoraportin mukaan globaali tasa-arvo on vielä kaukana: naisten pitää odottaa 202 vuotta ennen kuin he saavat samansuuruista palkkaa kuin miehet. Myös yleinen tasa-arvoistuminen vie nykytahdilla vielä 108 vuotta.

Suomen Akateemisten Naisten Liitto pitää tärkeänä, että tasa-arvon edistymistä vauhditetaan. Parhaiten tämä onnistuu yhteistyössä jäsentemme ja yhteistyökumppaniemme kanssa.

Akateemisilla Naisilla on 65 sisarjärjestöä ympäri maailmaa. Nyt käynnistämme hankkeen, joka kerää tietoa naisten asemasta Hollannista, Italiasta, Ranskasta, Romaniasta ja Suomesta. Nämä maat sijoittuvat Maailman talousfoorumin viimeisimmässä raportissa sijoille 4-70. Foorumi tarkastelee vuosittaisissa raporteissaan tasa-arvon kehitystä koulutuksen, politiikan, talouden ja terveyden saralla.

Hankkeessa jaamme tietoa näissä maissa tehdystä tasa-arvotyöstä ja kehitämme edelleen tasa-arvoa edistäviä hyviä käytäntöjä. Hankkeen materiaalit ja tulokset tullaan kokoamaan hankkeen omille verkkosivuille, jotka avautuvat alkuvuodesta 2020. Tulokset jaetaan edelleen myös kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissamme.

Hanketapaamiset järjestetään marraskuussa 2019 Roomassa, toukokuussa 2020 Bukarestissa, syyskuussa 2020 Pariisissa, toukokuussa 2021 Helsingissä ja syksyllä 2021 Hollannissa (tarkentuu vielä).

Lisätietoja:
Susanna Sulkunen
Toimitusjohtaja
Suomen Akateemisten Naisten Liitto

Liiton englanninkielinen koostesivu hankkeelle löydät täältä, ja valokuvia ensimmäisestä, Roomassa 27. – 29.11.2019 järjestetystä hanketapaamisestamme löydät täältä.

25.11.2019

Puhuminen ja julkisuus auttavat parisuhdeväkivallan torjunnassa

Tänään 25.11.2019 vietetään naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Suomessa naispuolisista henkirikosten uhreista yli puolet surmataan kotonaan.

Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen suurin ihmisoikeusloukkaus. Lähes puolet (47 %) suomalaisnaisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa 15 vuotta täytettyään, ja lähes kolmannes on altistunut puolisonsa tai entisen puolisonsa väkivallalle.

Domestic Violence Met by Educated Women -hankkeemme (2013-2015) selvitys osoitti, että korkeakoulutus ei suojaa parisuhdeväkivallalta.

Puhuminen ja julkisuus auttavat.

”Tehokas keino väkivallan vähentämiseksi olisi asiasta puhuminen julkisesti. Tällöin sekä väkivallan uhrit että tekijät oppisivat tunnistamaan väkivaltaisia piirteitä varhaisemmassa vaiheessa ja mahdollisesti hakemaan apua. Eristetty ja henkisesti alistettu nainen ei välttämättä tunnista väkivaltaa väkivallaksi, ennen kuin saa tilanteeseensa perspektiiviä puhumalla vaikkapa ystävän tai terveyskeskuslääkärin kanssa. Turtuneen uhrin on vaikea hakea apua – rutiininomainen kysyminen naiselta esimerkiksi lääkärissä tai neuvolassa voisi olla ensi askel ongelman myöntämiseen ja väkivallasta eroon pääsemiseen. Myös ystävä tai perheenjäsen voi rohkaistua kysymään, onko naisella kaikki hyvin. Tyytyväisimpiä naiset olivat juuri ystävältä saamaansa apuun.”

Lue lisää blogistamme.

16.11.2019

Kunniaväkivaltaa tulee torjua erillislailla sekä lisäkoulutuksella

JULKILAUSUMA

Suomen Akateemisten Naisten Liitto – Finlands Kvinnliga Akademikers Förbund ry:n 97. vuosikokous lausuu huolestuneisuutensa niin kutsutusta kunniaväkivallasta. On hienoa, että nykyinen sisäministeri tekee yhteistyötä järjestöjen ja viranomaisten kanssa Suomessa asuvien tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi, mutta tätä työtä tulee tehostaa erillisellä lakialoitteella, joka kriminalisoi kunniaväkivallan. Erillislailla voidaan tunnistaa nykyistä paremmin kunniaan liittyvät väkivaltarikokset ja suojella niiltä tyttöjä ja naisia.

Edelleen vaadimme, että Suomessa on koulutettava riittävästi ammattilaisia, jotka voivat auttaa kunniaan liittyvästä väkivallasta kärsiviä uhreja. Viranomaisille (sosiaali- ja terveysviranomaiset, poliisi, opetusala, maahanmuuttoviranomaiset) on tarjottava lisää koulutusta kunniakäsityksistä ja niihin liittyvästä väkivallasta. Pidämme myös erittäin tärkeänä, että kouluissa ja muissa instituutioissa kiinnitetään huomiota tähän ongelmaan liittyviin ilmiöihin ja että niistä ilmoitetaan välittömästi viranomaisille. Oppilaitoksissa on varmistettava, että oppilashuollon työntekijät, kuten koulukuraattorit ja terveydenhoitajat, ohjaavat oppilaat eteenpäin heidän tarvitsemiinsa palveluihin tilanteessa, jossa he epäilevät kunniaan liittyvän väkivallan uhkaa tai oppilas kertoo sellaisesta. Kouluissa on myös huolehdittava siitä, että kaikki oppilaat saavat riittävää ihmisoikeuskasvatusta ja osallistuvat oppitunneille, joilla käsitellään seksuaalioikeuksia ja seksuaalikasvatusta. (Ref: Ihmisoikeusliiton suositukset 2016)

Pakkoavioliitto, lapsiavioliitto sekä tyttöjen sukuelinten silpominen ovat esimerkkejä kunniaan liittyvästä väkivallasta. Jopa tytön keskustelu koulun pihalla koulukaveripojan kanssa voi viedä perheen kunnian. Kätteleminen miehen kanssa voi johtaa kunniaan liittyvään väkivaltaan ja jopa murhaan, kuten on käynyt Ruotsissa. Kunniaan liittyvän väkivallan avulla rajoitetaan tyttöjen ja naisten mahdollisuuksia koulutukseen ja työelämään.

Kunniaväkivallan syyt ovat vanhanaikainen ajattelutapa sekä perheen ja suvun elämäntavat ja perinteet. Usein uhrit ovat nuoria tyttöjä, mutta myös nuoria poikia, joilta vaaditaan sitoutumista ja kunnioitusta suvun sovittuja elämäntapoja kohtaan. Ongelma syntyy silloin, kun nuoret haluavat elää elämäänsä omalla tavallaan, vaikka se tarkoittaisi, että he käyttäytyvät perheen perinnettä vastaan. Uskotaan, että suku on menettänyt kunniansa, kun yhdessä sovittuja sääntöjä on rikottu. Nähdään, että väkivalta ja alistaminen ovat keinoja palauttaa suvun kunnia. Näin ei tietenkään ole.

Uhrit eivät aina itse uskalla kertoa tilanteestaan julkisuudessa, mutta toivovat jonkun tekevän sen heidän puolestaan. Emme saa jättää uhreja yksin. On erityisen tärkeää, että tästä asiasta pystytään puhumaan avoimesti ja rakentavasti. Tarkoitus ei ole leimata ketään tai mitään ihmisryhmää, vaan löytää ratkaisuja, joilla voidaan auttaa uhreja ja heidän perheitään. Tämä vaatii rohkeutta, jota toivomme löytyvän meistä kaikista.

Tyttöjen silpomiskieltoon liittyvä kansalaisaloite keräsi jo yli 50 000 allekirjoitusta ja eteni eduskunnan käsiteltäväksi syyskuussa 2019. Toivomme, että eduskunta jatkaa keskustelua myös laajemmasta kunniaväkivallasta.

SUOMEN AKATEEMISTEN NAISTEN LIITTO – FINLANDS KVINNLIGA AKADEMIKERS FÖRBUND RY.

Lisätietoja antaa:
FT Veronica Kalhori
Hallitusjäsen
veronicakalhori(a)yahoo.com
p. 040 701 0364

03.10.2019

Peking+25: Tasa-arvo ei ole valmis

Peking+25-kansalaisjärjestöraportti julkaistiin tänään 3.10.2019 Helsingissä. Koulutuksen ja työelämän tasa-arvo on edelleen Suomessa saavuttamatta.

Voit ladata pdf-raportin täältä: http://bit.ly/2o833MJ

Mikä ihmeen Peking+25?

YK:n neljäs naisten asemaa käsittelevä maailmankonferenssi järjestettiin vuonna 1995 Pekingissä, jossa hyväksyttiin julistus ja toimintaohjelma. Toimintaohjelmassa sovittiin naisten ja tyttöjen vapauden ja oikeuksien turvaamisesta. Toimintaohjelma muun muassa asettaa tavoitteeksi naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamisen, oikeuden koulutukseen, naisten osallistumisen päätöksentekoon ja saman palkan samanarvoisesta työstä.

Ulkoasiainministeriö laatii viiden vuoden välein Pekingin toimintaohjelman kansalliset arviointiraportit, joista viimeisin on julkaistu elokuussa 2019.

Naisjärjestöjen Keskusliitto, NJKL koordinoi Suomen kansalaisjärjestöjen rinnakkaisraporttien kokoamista. Edellinen varjoraportti julkaistiin vuonna 2015 otsikolla Sanoista tekoihin – Naisten aseman ja sukupuolten tasa-arvon haasteet Suomessa 2015 ja sitä edellinen vuonna 2010 nimellä Paluu Pekingiin. Nyt. Sukupuolten tasa-arvon tila Suomessa 2010. Suomen Akateemisten Naisten Liitto on osallistunut koulutuksen ja talouden tasa-arvosta raportointiin. Tuorein raportti julkaistiin 3.10.2019.

Seuraava sivu »