Paikallisyhdistykset
Espoon-Kauniaisten Akateemiset Naiset ry. perustettiin vuonna 1988 FK Marjatta Koskijoen aloitteesta, ja yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin FM Pirkko-Liisa Enäjärvi-Jantunen. Molemmat naiset olivat olleet jo aikaisemmin aktiivisia valtakunnallisen kattojärjestön Suomen Akateemisten Naisten Liiton toiminnassa, ja molemmille oli luontevaa kiinnittyä kulloisenkin asuinpaikkakuntansa yhteisöön Akateemisten Naisten avulla. Heidän vaikutuksensa näkyi vuosien mittaan Espoon lisäksi mm. Helsingissä, Hyvinkäällä, Kemissä ja Raumalla.
Espoon-Kauniaisten yhdistyksen jäsentoiminta vaihtelee vuosittain aina sen mukaan, mistä jäsenet ovat kiinnostuneita. Kantavana teemana on ajankohtaisteemoihin perehtyminen ja uusien näkökulmien etsiminen. Keväällä 2021 EKAN ry. järjesti yhdessä muiden pääkaupunkiseudun Akateemisten Naisten yhdistysten kanssa verkkokeskustelusarjan aiheesta ”Digitalisaatiolla tasa-arvoon”.
EKAN ry. tunnetaan järjestössämme myös aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana, joka järjestää vaalikeväisin tasa-arvokysymyksiin keskittyviä vaalipaneeleita ja joka tukee koulutettujen maahanmuuttajanaisten työllistymistä. TtM Heli Isohookana löysi Espoon-Kauniaisten Akateemiset Naiset ry:n juurikin Auroras-toimintamme kautta. Auroras tarjoaa suomenkielistä yksilö- ja ryhmämentorointia työelämän kysymyksistä. Lue lisää aiheesta osoitteesta https://www.auroras.fi ja kerro toiminnasta ystävillesi.
Espoon-Kauniaisten yhdistyksen jäseneksi pääsee jokainen Suomessa asuva nainen, jolla on yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinto. Myös opiskelijat ovat tervetulleita mukaan toimintaan! Kysy lisää osoitteesta ekan.naiset(a)gmail.com ja tule mukaan!
EKANin Facebook-sivu ja Twitter.
Mielikuva Akateemisista Naisista yliopistopaikkakuntien järjestönä istuu tiukassa, mutta yhtä lailla sisarellisia tukiverkostoja kaivataan pienemmilläkin paikkakunnilla.
Heinolan paikallisyhdistys täyttää ensi vuonna 70 vuotta. Yhdistyksen perustamisesta saamme kiittää Suomen Akateemisten Naisten Liiton silloista puheenjohtajaa, dosentti Inkeri Anttilaa, joka järjesti Heinolassa infotilaisuuden yhdessä Helsingin yhdistyksen puheenjohtajan kanssa. Uusien paikallisyhdistysten perustaminen oli Inkerille sydämen asia, sillä hän tiesi omasta kokemuksesta, miten tärkeitä paikalliset verkostot olivat uudelle paikkakunnalle oman tai puolison työn perässä muuttaneelle naiselle.
Ensimmäiseksi puheenjohtajakseen Heinolan Akateemiset Naiset ry. sai voimistelunopettaja Aino Miettisen. Yhdistys sai Heinolan seminaarin opettajakunnasta muitakin aktiivisia jäseniä. Myös lääkärit ja hammaslääkärit tulivat mukaan toimintaan, kiitos kaupungissa pitkään toimineen Reumasäätiön sairaalan.
Yhdistystoiminnan synnyttämä sisarellinen tuki on kantanut Heinolan yhdistystä vuosikymmenestä toiseen. Työn ulkopuoliset ystävyyssuhteet ovat olleet tärkeitä myös freelancetoimittaja Merja Ojansivulle. Erityisesti Merja on nauttinut yhdistyksen lukupiiristä, jossa on saanut uppoutua kiinnostaviin keskusteluihin eri elämänpiireistä ja ammateista tulevien naisten kanssa.
Suositun lukupiirinsä lisäksi Heinolan yhdistys järjestää mm. erilaisia yritys- ja organisaatiovierailuja. Myös yhteistyö kaupungin muiden naisjärjestöjen kanssa on tärkeää. Maaliskuussa 2022 paikalliset naisjärjestöt tapasivat yhdessä Heinolan kaupunginjohtajan keskustellakseen Heinolan tulevaisuudennäkymistä sotemyllerryksen jälkeen. Tarjolla on siis muiden paikallisyhdistystemme tavoin viihtymistä, verkostoitumista ja vaikuttamista – tervetuloa mukaan!
Heinolan Akateemiset Naiset ry:n jäseneksi hyväksytään jokainen Heinolassa asuva nainen, joka on Suomessa tai ulkomailla suorittanut yliopistotutkinnon tai ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.
Heinolan yhdistykselle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen hei.akateemiset(a)gmail.com. Yhdistyksellä on myös Facebook-sivu.
Helsingin Akateemiset Naiset ry. perustettiin vuonna 1927. Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin lääketieteen ja kirurgian tohtori Elsa Ryti, joka oli juuri tuolloin tehnyt historiaa esiintyessään ensimmäisenä naispuolisena vastaväittäjänä. Akateemisten Naisten ensimmäisinä vuosikymmeninä useimmat jäsenet olivat Elsa Rytin tavoin oman alansa ja korkeakoulutuksen tasa-arvon edelläkävijöitä. 1960-luvulle tultaessa useimmat valmistuneet työllistyivät jo yliopiston ulkopuolelle. Naisten keskinäiselle verkostoitumiselle ja nuorten naisten työllistymisen tukemiselle oli silti edelleen tarvetta, ja tuota työtä jatketaan Akateemisissa Naisissa edelleenkin.
Suomen Akateemisten Naisten Liitossa Helsingin paikallisyhdistys tunnetaan ylisukupolvisen yhteistyön jatkuvana uudistajana. Yhdistyksen jäsenten ikäjakauma on laaja: Akateemisten Naisten toiminta kiinnostaa niin kaksi- kuin kahdeksankymppisiäkin helsinkiläisnaisia. Tämä kertoo siitä, että yhdistys on onnistunut vastaamaan jäsentensä toiveisiin.
Helsingin yhdistyksen hallitusjäsenelle, MSc Laura Karppiselle, yhdistystoiminnan hyöty konkretisoi uutena työpaikkana. Yhteistyö eritaustaisten ja -ikäisten naisten kanssa tarjoaa monipuolista tietoa eri aloista sekä tarjoaa arvokasta vertaistukea elämän eri vaiheissa. Luottamustehtävissä voi myös kartuttaa mm. johtamis- ja taloustaitoja, joita työnantajat arvostavat.
Helsingin yhdistys jatkaa toimintatapojensa uudistamistyötä, joka perustuu jäsentutkimuksiin ja aikaisempiin kehittämishankkeisiin. Yhdistys on lisännyt yhteistyötään pääkaupunkiseudun sisaryhdistysten kanssa ja kehittänyt toiminnallista pienryhmätoimintaansa.
Helsingin yhdistyksen jäseneksi hyväksytään jokainen Helsingissä asuva nainen, joka on Suomessa tai ulkomailla suorittanut korkeakoulututkinnon yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Myös opiskelijajäsenet ovat tervetulleita mukaan – viihdy, verkostoidu ja vaikuta! https://helsinginakateemisetnaiset.fi/liity-jaseneksi-2/
Helsingin yhdistyksen verkkosivu, Facebook-sivu ja Twitter. Yhdistys löytyy myös Instagramista. Sähköpostitse saat lisätietoja osoitteesta helsinginakateemisetnaiset(a)gmail.com.
Mielikuva Akateemisista Naisista yliopistokaupunkien yhdistyksenä on vahva, mutta koulutettujen naisten yhteistyöverkostoja tarvitaan joka puolella Suomea. Huittisiin Akateemisten Naisten paikallisyhdistys perustettiin huhtikuussa 2013. Akateemisista Naisista jo opiskeluajoilta myönteisiä kokemuksia saaneella emeritapastori Anneli Saleniuksella oli tavoitteellinen pyrkimys perustaa Huittisiin oma yhdistys ja alkuponnisteluissa hän sai apua Porin yhdistyksen aktiivilta Liisa Luomaselta. Perustamiskokouksesta alkoivat kuukausittaiset jäsentapaamiset, ja yhdistyksen suosittu lukupiirikin aloitti heti ensimmäisenä syksynä. Yhdistys järjestää myös yritysvierailuja, teatteri-iltoja ja retkiä. Paikalliset Akateemiset Naiset osallistuvat myös SataEdun kielikahvilatoimintaan ja tukevat stipendeillä opinnoissaan menestyneitä tyttöjä.
Huittisten yhdistyksen varapuheenjohtaja Marja Anttila liittyi yhdistykseen vuonna 2016. – Järjestötoiminta, niin kotimainen kuin ulkomainenkin on ollut monipuolisuudessaan erittäin inspiroivaa, opettavaista ja avartavaa, kertoo Marja. – Olen tutustunut vuosien aikana ihaniin ihmisiin ja päässyt vierailemaan myös heidän kodeissaan. Keskustelut heidän kanssaan ovat olleet antoisia, välillä omia ajatuksia hyvinkin ravistelevia. Olen päässyt niin ikään kurkistamaan pikkiriikkisen erilaisten kulttuurien ovenraoista. Olen kokenut sen itselleni hyvin merkityksellisenä.
Merkityksellisten ihmissuhteiden lisäksi yhdistystoiminta antaa mahdollisuuden oppia uutta ja hyödyntää omaa osaamistaan muiden hyväksi. – Yhdistystoiminnassa olen törmännyt mitä erikoisempiin asioihin ja välillä ongelmiin, joiden ratkominen on ollut mielenkiintoista. Ideoin mielelläni asioita myös rohkeasti tavanomaisesta poiketen. Uudenlaisia avauksia kannattaa mielestäni aina kokeilla, summaa Marja.
Tätä edelläkävijyyden periaatetta yhdistys on vienyt Huittisissa eteenpäin. Lokakuun 8. päivä 2022 Huittisten Seudun Akateemiset Naiset ry. juhlii Suomen Akateemisten Naisten Liiton satavuotista taivalta seminaarilla ”Naisnäkökulma kestävään kulutukseen ja kiertotalouteen”. Ensi keväänä on puolestaan vuorossa yhdistyksen omat kymmenvuotisjuhlat. Tervetuloa mukaan viihtymään, verkostoitumaan ja vaikuttamaan!
Yhdistyksen jäseneksi pääsee jokainen Suomessa asuva nainen, jolla on yliopisto- tai ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Ota rohkeasti yhteyttä: huittistenakateemisetnaiset(a)gmail.com. Yhdistyksellä on myös Facebook-sivu.
Hyvinkään Akateemiset Naiset ry. perustettiin vuonna 1979 Suomen Akateemisten Naisten Liiton silloisen puheenjohtajan, ekonomi Suoma Pohjanpalon aloitteesta, ja yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin lehtori, FK Marjatta Koskijoki. Koskijoki oli Akateeminen Nainen jo toisessa polvessa, ja hän toimi myöhemmin äitinsä, dosentti Elsa Enäjärvi-Haavion tavoin myös valtakunnallisen Liiton puheenjohtajana.
Koskijoki ja hänen yhdistyssisarensa rakensivat Hyvinkäälle yhdistyksen, jossa tehdään aktiivista yhteistyötä muiden paikallisten naisjärjestöjen kuten marttojen, soroptimistien ja zontien kanssa. Laaja-alainen paikallinen ja valtakunnallinen yhteistyö takaa jäsenistölle monipuoliset yhteiskunnalliset verkostot sekä kiinnostavan ohjelmatarjonnan, johon sisältyy muun muassa ajankohtaisesitelmiä, yritysvierailuja ja kirjailijatapaamisia.
Monipuolinen ohjelma veti Hyvinkään Akateemiset Naiset ry:n toimintaan mukaan myös opettajana työskentelevän KM Teija Punkin. Yhdistyksen puheenjohtajana hän on nähnyt yhdistyksensä toiminnan niin rivi- kuin hallitusjäsenenkin näkökulmasta ja suosittelee Hyvinkään Akateemisten Naisten jäsenyyttä kaikille uusia, samanhenkisiä ystäviä etsiville hyvinkääläisnaisille. Akateemisten Naisten kautta avautuu hieno mahdollisuus tavata sellaisia osaajia ja vaikuttajia, joihin ei muuten arjessaan ehkä saisi kontaktia. Yhdistyksen jäsentilaisuuksissa voi myös luoda hyödyllisiä työelämäkontakteja eri organisaatioihin.
Hyvinkään yhdistyksen jäseneksi pääsee jokainen Suomessa asuva nainen, jolla on yliopisto- tai ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Yhdistykselle voit lähettää sähköpostia osoitteeseen hyvinkaa.akateemisetnaiset(a)gmail.com. Yhdistys löytyy myös Facebookista ja Twitteristä. Tervetuloa mukaan!
Kajaanin Akateemiset Naiset ry. perustettiin vuonna 1968. Yhdistys on kerännyt riveihinsä kainuulaisia järjestökonkareita, joiden verkostot yltävät useisiin eri naisjärjestöihin. Aktiivien laajat verkostot mahdollistavat laajan rintaman yhteistyön, jota koulutuksen ja työelämän tasa-arvon edistämisessä tarvitaan. Tämän yhteistyön mahdollistamisesta hyvä esimerkki on HM Helena Aaltonen, joka istuu sekä Kajaanin Akateemiset Naiset ry:n että Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksessa. Helenan kaltaiset aktiivit varmistavat, että kainuulaisten koulutettujen naisten ääni kuuluu myös valtakunnallisessa vaikuttamistyössä ja päätöksenteossa.
Kajaanin yhdistykselle on tärkeää nostaa kainuulaisia naisia esiin myös alueellisesti. Yhdistys on järjestänyt vuosien varrella useita vaalipaneeleita yhdessä puolueiden naisjärjestöjen kattojärjestön NYTKIS ry:n kanssa. Lisäksi Kajaanin yhdistys on järjestänyt yritysvierailuja, joilla sen jäsenet ovat tutustuneet kajaanilaisten naisten johtamiin yrityksiin. Myös yhteisiä kulttuuri- ja liikuntatapahtumia on mahtunut säännöllisesti yhdistyksen jäsenkalenteriin.
Tuorein alueellisen yhteistyön voimannäyttö on Kainuun liiton ja Kajaanin kaupungin käynnistämä Naisnäkökulmaa Kainuuseen -hanke, jonka tavoitteena on tuoda nuorten naisten näkökulmaa entistä vahvemmin osaksi elinvoimapolitiikkaa ja aluekehittämistä. Hankkeessa luodaan kunnille uusi elinvoimapolitiikan toimintamalli. Mallille on tilausta, sillä nuoret naiset ovat pahasti aliedustettuina kaikissa Kainuun kunnissa. Kajaanin Akateemiset Naiset ovat olleet aktiivisesti mukana hankkeessa varmistaakseen, että nuorten naisten toiveet ja tarpeet otetaan paremmin mukaan kuntien päätöksentekoon. Tähän on mahdollisuus myös kaikissa vaaleissa: tarvitsemme #lisäänaisiapäättäjiksi, eli #äänestänaista!
Lisätietoja yhdistyksen toiminnasta saat yhdistyksen Facebook-sivun kautta. Kysy lisää toiminnasta ja tule mukaan viihtymään, verkostoitumaan ja vaikuttamaan! Yhdistyksen jäseneksi pääsee jokainen Suomessa asuva nainen, jolla on yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinto. Myös opiskelijat ovat tervetulleita mukaan toimintaan.
Kajaanin yhdistyksen Facebook-sivu.
Kouvolan Akateemiset Naiset ry. perustettiin syksyllä 2019 – kiitos yhdistyksen puuhanaisen ja Liiton kansainvälisten asioiden koordinaattorin TtT Jutta Hartikaisen. Jutan väitöskirjan ohjaaja sattui mainitsemaan Akateemiset Naiset kerran ohjaustapaamisessa, minkä jälkeen Jutta googlasi järjestöstämme lisätietoja. Huomattuaan ettei Kouvolassa ollut vielä paikallisyhdistystä, hän ehdotti sellaisen perustamista Positiivisten ihmisten Kouvola -Facebook-ryhmässä. Koska kiinnostusta oli, hän otti yhteyttä Suomen Akateemisten Naisten Liittoon, ja järjestimme yhdessä elokuussa 2019 mukavan iltatilaisuuden. Tuosta tilaisuudesta tuli yhdistyksen perustamistilaisuus, ja yhdistyksen hallitus saatiin hetkessä kokoon innostuneista paikallisista osaajista. Lisää mahtuu mukaan, ja voit kysyä Kouvolan yhdistyksen ohjelmasta lisätietoja sen Facebook-ryhmästä ja sähköpostitse osoitteesta kouvolanakateemisetnaiset(a)gmail.com.
Kouvolan yhdistyksen jäseneksi pääsee jokainen Suomessa asuva nainen, jolla on yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinto. Myös opiskelijat ovat tervetulleita mukaan toimintaan!
Jäsenhakemuksen voit täyttää tätä linkkiä klikkaamalla.
Akateemisten Naisten maailmanlaajuinen verkosto koostuu 65 maajärjestöstä. Kouvolan koulutetuista naisista tuli osa kymmenien tuhansien naisten YK:n tasa-arvotyön vaikuttajaverkostoa, koska yksi ihminen päätti kutsua Facebookissa samanmielisiä naisia koolle. Tule sinäkin mukaan – viihdy, verkostoidu ja vaikuta!
Kvinnliga Akademiker i Åboland r.f. grundades 1945. Magister Marianne Holmberg, som var Åbo Akademis bibliotekarie, valdes till föreningens första ordförande. Föreningen arrangerade möten, föredrag, klubbkvällar och stödde sina medlemmars vetenskapliga arbeten.
Föreningen har alltjämt ett starkt band till den akademiska världen. Föreningen ordnar fortfarande, nästan 80 år efter sitt grundande, månatligen svenskspråkiga föredrags- och diskussionstillfällen med vetenskaplig anknytning.
Dessutom arrangerar Kvinnliga Akademiker i Åboland lunchträffar och utflykter, även tillsammans med Turun Akateemiset Naiset ry. Föreningen samarbetar också med andra lokala kvinnoföreningar. Som ett gott exempel kan nämnas det traditionella Kvinnodags-seminariet som arrangeras årligen.
Kvinnliga Akademiker i Åboland har stark anknytning till de nordiska dotterföreningarna. Under föreningens temakvällar bekantar man sig även med andra länder, ofta i form av medlemmarnas egna reseberättelser.
Kvinnliga Akademiker i Åboland har länge burit ansvar för flickors skolning i fattigare länder. Föreningens nuvarande, redan åttonde i rad, gudbarn bor i Sudan.
Den mångsidiga verksamheten är viktig, men det som hållit föreningen livskraftig under alla år är medlemmarnas livslånga vänskapsband. Den nyblivna medlemmen, FM Amanda Silvennoinen tackar även Kvinnliga Akademiker i Åboland för den varma gemenskapen. Hon sporrar alla utbildade kvinnor i Åbo trakten att komma med i föreningens verksamhet.
Kom med – påverka, nätverka och trivs med oss!
Ta kontakt: kvakaboland(a)gmail.com.
För mer information, vänligen se föreningens webbsida http://www.kvakaboland.com/
och Facebook-sida.
Kvinnliga Akademiker i Helsingfors r.f. – KAH bildades 1927 då det blev möjligt för Finlands Kvinnliga Akademikers Förbund att grunda lokala föreningar. Till föreningens första ordförande valdes lektor Carin Rosenius. Det nationella förbundet hade då verkat i nästan 6 år som medlemsförening i det internationella förbundet International Federation of University Women (IFUW), som bildades 1918 av tre kvinnliga akademiker i New York. Det första världskriget pågick och de tre kvinnorna ansåg att speciellt akademiskt utbildade kvinnor måste ta ett större ansvar för samhällsutvecklingen.
Carin Rosenius arbetade målmedvetet för att bilda och upprätthålla internationella nätverk för utbyte av kunskap och förståelse och ansvarade bl.a. under åren 1921 -1924 för förbundets internationella kontakter. Utmaningarna var många i ett land som just blivit självständigt och nyligen genomlevt ett inbördeskrig, men Carin Rosenius trodde på att samverkan och kunskapsspridning är den bästa garanten för ett demokratiskt och jämlikt samhälle ”och det gör vi fortfarande i vår förening ”framhåller föreningens sekreterare Margaretha Wildtgrube. ”Vi fokuserar inte i första hand på vad vi kan göra för oss själva utan på hur vi med vår erfarenhet och kunskap i olika nätverk kan medverka till att folks förtroende för valprocesser, medier, myndigheter, domstolar och forskare inte undermineras av hat och påhittade historier”.
Föreningen hjälper nyinflyttade som ännu inte kommer till rätta på våra språk en bit på vägen via läxhjälp och språkcafé i samarbete med infocentret Luckan – en verksamhet som gjorde föreningen förtjänt av förbundets medlemspris 2019. Föreningen delar årligen ut ett stipendium till en utländsk kvinnlig studerande i Helsingfors, byter erfarenheter och samarbetar med andra kvinnliga akademiker i Norden och Östersjöområdet. Också internationellt deltar föreningen i projekt där flickors rätt till utbildning stöds.
Kontakta: kvak.helsingfors(a)gmail.com. För mer information, vänligen se också föreningens webbsida och Facebook-sida. Kom med – påverka, nätverka och trivs med oss!
Lahden paikallisyhdistys perustettiin vuonna 1955. Yhdistys järjestää jäsenilleen esitelmiä, tutustumiskäyntejä yrityksiin ja muihin työpaikkoihin sekä teatterissa ja taidenäyttelyissä käyntejä kerran kuukaudessa kesäkuukausia lukuun ottamatta. Yhdistys järjestää myös yhteistilaisuuksia muiden lahtelaisten naisyhdistysten kanssa. Tilaisuuksiin voit tulla mukaan, vaikka et vielä olisikaan jäsen.
FM Leena Hovi tuli mukaan Akateemisten Naisten kotoutumistyöhön kymmenen vuotta, kun hän aloitti Luetaan yhdessä -verkoston vapaaehtoisena arkisuomen opettajana. Vuosien varrella hän on saanut yhdistystoiminnasta uusia ystäviä ja oppinut paljon kiinnostavia asioita. Nykyään hän toimii Lahden paikallisyhdistyksen puheenjohtajana ja kannustaa koulutettuja lahtelaisnaisia lähtemään mukaan toimintaan. Syksyn 2023 ohjelmassa on esimerkiksi kotimaisten viinien maistelua ja teatteri-ilta.
Lisätietoja saat Lahden yhdistyksen verkkosivuilta. Löydät Lahden Akateemiset Naiset ry:n myös Facebookista ja Instagramista.
Yhdistyksen jäseneksi voit hakea, mikäli sinulla on yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinto. Myös opiskelijat ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Laitat vain sähköpostia osoitteeseen lahdenakateemisetnaiset(a)gmail.com. Tule mukaan – viihdy, verkostoidu ja vaikuta!
Meri-Lapin Akateemiset Naiset ry. perustettiin tammikuussa 2017 Torniossa. Yhdistyksen syntytarina on tarina osaavien ja päättäväisten naisten sekä alueellisen yhteistyön voimasta. Idea Meri-Lapin paikallisyhdistyksestä virisi kesällä 2016, jolloin kemiläinen opinto-ohjaaja Lea Leminaho kyläili kotiseudullaan Sastamalassa. Lea luki paikallislehdestä Huittisten Seudun Akateemisten Naisten toiminnasta ja ihastui sikäläisten naisten yhteishenkeen. Hän halusi luoda samanlaisen naisverkoston Kemiin ja pyysi naapurikunnasta mukaan tasa-arvoasioista kiinnostuneen ystävänsä, hoitotieteen tutkija Varpu Wiensin. Syksyllä 2016 järjestettiin ensimmäinen vapaamuotoinen tutustumistilaisuus Meri-Lapin alueen koulutetuille naisille. Ensimmäinen tilaisuus ei vielä ottanut tuulta alleen, mutta toisessa tapaamisessa paikalle saapui jo kymmenen naista. Mukaan oli kutsuttu myös Oulun Akateemiset Naiset ry:n silloinen puheenjohtaja Kirsi Jokikokko, joka kertoi myös Akateemisten Naisten valtakunnallisesta ja kansainvälisestä toiminnasta. Kirsi tunsi aiheen hyvin, koska oli Oulun yhdistyksen lisäksi mukana Suomen Akateemisten Naisten Liiton hallituksessa. Oulussa Akateemisten Naisten toimintaa oli ollut jo vuodesta 1978.
Uuden yhdistyksen nimeksi valittiin Meri-Lapin Akateemiset Naiset ry., koska yliopistokaupunkien ulkopuolella Akateemisten Naisten yhdistykset kokoavat jo lähtökohtaisestikin useamman paikkakunnan naisia yhteistyöhön. Käytännössä Meri-Lapin Akateemiset Naiset ry. toimii Simo-Kemi-Keminmaa-Tornio-alueella. Myös tervolalaiset ovat tervetulleita mukaan yhdistykseen.
Nykyisin Meri-Lapin Akateemiset Naiset kokoontuvat puheenjohtajansa Varpu Wiensin johdolla kuukausittain, usein hyvän ruuan tai kulttuuritapahtuman merkeissä. Mukaan on mahtunut myös joogaa, yritysvierailuja ja luentoja. Koronarajoitteiden vuoksi yhdistyksen tapahtumia on järjestetty luontevasti myös verkossa.
Mikäli et ole vielä Meri-Lapin yhdistyksen jäsen, voit tutustua sen toimintaan Facebookissa.
Yhdistyksen jäseneksi voit hakea, mikäli sinulla on yliopistotutkinto. Lähetät vain sähköpostia osoitteeseen merilapinakateemisetnaiset(a)gmail.com. Tule mukaan – viihdy, verkostoidu ja vaikuta!
Oulun Akateemiset Naiset ry. perustettiin vuonna 1978. Yhdistys järjestää mm. esitelmätilaisuuksia, tutustumiskäyntejä ja lounastapaamisia. Oululaiset aktiivit ovat olleet mukana myös valtakunnallisen Luetaan yhdessä -verkostomme kotoutumistoiminnassa.
Oulu tunnetaan teknologiakaupunkina, ja Oulun Akateemiset Naiset ovat houkutelleet jäsenikseen paljon teollisuuden ja tutkimuksen parissa työskenteleviä naisia. Miesvaltaisilla aloilla työskentelevillä naisilla riittää yhteistä puhuttavaa yli toimialarajojen. Yhdistyksen tammikuisessa jäsenillassa keskusteltiin omasta jaksamisesta huolehtimisesta, mikä näin haastavana korona-aikana onkin erityisen tärkeää.
Oulun yhdistys osallistuu aktiivisesti myös Akateemisten Naisten valtakunnallisiin kampanjoihin ja tapahtumiin. Oulusta on myös saatu Suomen Akateemisten Naisten Liitolle pätevä puheenjohtaja, kemianteollisuudessa työskentelevä KTM Kirsi Jokikokko. Kirsi on pelottomasti uudistanut Liiton käytäntöjä ja tuonut Oulun ideoita kaikkien yhdistystemme hyödyksi. Näistä yksi tärkeimmistä oli aloite kannatusjäsenyyskategoriasta. ”Pidimme tärkeänä, että järjestön toimintaan voidaan integroida myös sukupuoleltaan muitakin kuin naisia”, kertoo Kirsi. Sääntömuutos hyväksyttiin yksimielisesti ja useimmat yhdistyksemme ovat jo päivittäneet kannatusjäsenyyspykälän omiin sääntöihinsä. Akateemisten Naisten kannatusjäsenyyttä voi hakea yksityishenkilön lisäksi yritys tai yhteisö. Tasa-arvotyö tarvitsee meitä kaikkia!
Lisätietoja Oulun yhdistyksen toiminnasta saat Facebookista ja osoitteesta oaninfo(a)gmail.com. Olet tervetullut tutustumaan Oulun yhdistyksen tilaisuuksiin, vaikka et vielä olisikaan jäsen. Tule mukaan – viihdy, verkostoidu ja vaikuta!
Porin Akateemiset Naiset ry. perustettiin vuonna 1953. Perustamisaloitteen teki Porin tyttölyseon rehtori Irja Kärkkäinen. Perustamiskokouksessa oli Kärkkäisen lisäksi kahdeksan opettajaa, kaksi maisteria, lääkäri, hammaslääkäri, apteekkari, kaksi farmaseuttia sekä oikeusneuvosmies Olga Bremer, joka valittiin yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Vuosikymmenet ovat vierineet, mutta edelleen Porin paikallisyhdistys on järjestömme periaatteiden mukaisesti avoin eri ammattialojen koulutetuille naisille. Näin harrastustoiminnan kautta avautuu hieno mahdollisuus tavata sellaisia osaajia ja vaikuttajia, joihin ei muuten arjessaan ehkä saisi kontaktia. Yhdistyksen esitelmätilaisuuksissa ja yrityksiin tehtävillä tutustumiskäynneillä voi myös luoda hyödyllisiä työelämäkontakteja eri organisaatioihin.
Keväällä 2022 sata vuotta täyttävän Suomen Akateemisten Naisten Liiton perinne toteutuu Porissa hienosti myös siinä, että yhdistyksen pitkäaikainen aktiivi ja Liiton entinen varapuheenjohtaja, FM Liisa Luomanen on Akateeminen Nainen jo toisessa polvessa. Hänen äitinsä oli innokas järjestöaktiivi Pohjois-Suomessa ja siirsi iloisen yhteistyön mallin tyttärelleen.
Järjestössämme kohtaavat kolmen sukupolven osaajat – he, jotka ovat vasta astumassa työelämään, he jotka ovat jo edenneet työelämässä sekä he, jotka ovat jääneet eläkkeelle. Kaikkien näiden naisten osaaminen ja erilaiset näkökulmat työelämän tasa-arvoon tarjoavat jäsenillemme arvokasta vertaistukea ja eväitä yhdessä tekemiseen ja oppimiseen.
Porin yhdistys muistaa keväisin myös heitä, jotka ovat vasta tekemässä ensimmäisiä tärkeitä opintopäätöksiään. Yhdistys palkitsee stipendeillä Taloustaitokilpailussa ja/tai Matematiikan valtakunnallisessa kokeessa menestyneen porilaisen 9. luokkalaisen tytön. Pienikin kannustus voi kantaa pitkälle koulutuksen ja työelämän tasa-arvon edistämisessä!
Lisätietoja Porin yhdistyksen toiminnasta saat Facebookista. Voit kysyä lisätietoja myös sähköpostitse: porinakateemisetnaiset(a)gmail.com. Yhdistyksen jäseneksi pääsee jokainen Suomessa asuva nainen, jolla on yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinto. Myös opiskelijat ovat tervetulleita toimintaan. Tule mukaan – viihdy, verkostoidu ja vaikuta!
Rauman Akateemiset Naiset ry. on yksi Suomen Akateemisten Naisten Liiton vanhimmista paikallisyhdistyksistä. Huhtikuussa 1928 Rauman yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin hammaslääkäri Elli Lemettilä. Lemettilä kuului siihen koulutettujen naisten uuteen sukupolveen, joka raivasi itselleen tilaa pitkään miesvaltaisena olleelta alalta ja nosti naisten osuuden hammaslääkäreistä nopeasti 40 prosenttiin. Tänä päivänä naisten osuus Suomen hammaslääkäreistä on jo yli 70 prosenttia.
Samanlaista naisten esiinmarssia ei ole vielä nähty Rauman yhdistyksen nykyisen puheenjohtajan, diplomi-insinööri Kirsi Hassisen alalla. Vain reilu viidennes suomalaisista diplomi-insinööriopiskelijoista on naisia, ja osuus vain pienenee mitä pidemmälle akateemisella uralla tai yritysmaailmassa edetään.
Tutkimusten mukaan ahtaat sukupuolistereotypiat estävät monen nuoren hakeutumasta sille alalle, joka häntä eniten kiinnostaisi. Vahva segregaatio jäykistää työmarkkinoita, ja moni kunta kärsii jo nyt sosiaali- ja terveysalan osaajapulasta. Harva kunta kuitenkaan yrittää houkutella miehiä naisvaltaisille sote-aloille. Tähän on saatava muutos. Palvelujen ja tuotteiden laatu hyötyisi työntekijöiden moninaisuudesta myös teknisilllä aloilla.
Koulutuksen ja työelämän sukupuolen eriytyminen alkaa jo peruskoulussa, mutta korkeakouluopinnoissa ratkaisevaa ei aina ole pääaine, vaan koko tutkinnon aineyhdistelmä ja sen monipuolisuus. Menestyksekkäiden opintojen lisäksi nuoret tarvitsevat verkostojen tukea.
Rauman paikallisyhdistyksemme on hieno esimerkki siitä, miten helposti järjestössä voi verkostoitua yli oppiaine- ja ammattialojen jo opiskeluvaiheessa. Tammikuussa 2021 yhdistys palkitsi hyvin opinnoissaan menestyneen Jenny Marttilan, joka valmistui kasvatustieteen maisteriksi Rauman Opettajankoulutuslaitokselta.
Akateemisten Naisten ovet ovat avoinna kaikille korkeakoulutetuille naisille niin ammattikorkeakouluista kuin yliopistoistakin. Tule tutustumaan eri alojen uratarinoihin ja kartoittamaan omia vaihtoehtojasi. Meiltä saat tukea ja kannustusta tehdä itsesi näköisiä, rohkeita valintoja – olit sitten ensimmäisen tai toisen urasi alussa.
Rauman yhdistyksen toiminnasta saat lisätietoja yhdistyksen Facebook-sivulta, Instagramista sekä osoitteesta raumanakateemisetnaiset(a)gmail.com. Tule mukaan viihtymään, verkostoitumaan ja vaikuttamaan!
Tampereen Akateemiset Naiset ry. perustettiin vuonna 1949. Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin LL Elli Järvinen-Tapiola. Hänen vaikutuksensa näkyy Tampereen yhdistyksessä yhä tänä päivänä, sillä Järvinen-Tapiolan testamenttilahjoituksen turvin yhdistys myöntää stipendejä ja kannustuspalkintoja korkeatasoisten opinnäytetöiden tekijöille.
Naisten tieteellisen työn tukemisen lisäksi Tampereen yhdistys on edistänyt aktiivisesti akateemisen työelämän tasa-arvoa. Työelämän muutosten seuraamiseksi yhdistys vierailee säännöllisesti korkeakouluissa, julkisen hallinnon yksiköissä ja paikkakunnan edelläkävijäyrityksissä. Omien jäsentensä monitieteellistä osaamista yhdistys nostaa esiin esitelmäilloissa ja lukupiirissä. Korona-ajan haasteisiin yhdistys on vastannut jäsenilleen tarjottavalla digikoulutuksella ja verkkotapahtumilla. Yliopistopaikkakunnan vaikutus näkyy siinä, että Tampereen yhdistyksen jäsenistä jopa kolmasosalla on tohtorin tutkinto.
Akateemisten Naisten kansainväliset verkostot auttavat jakamaan vertailevaa tietoa akateemisen työelämän tasa-arvosta. Suomessa on selvästi enemmän määräaikaisia opettajia ja tutkijoita kuin Ruotsin, Norjan ja Tanskan yliopistoissa. Määräaikaisten suhteiden ketjuttaminen on jatkunut yliopistoissamme sietämättömän pitkään. Lisäksi professoreista vain noin neljännes on Suomessa naisia.
Akateemiset Naiset ovat huolestuneina seuranneet Suomen hallituksen suunnitelmia leikata tieteen rahoitusta. Suomen koulutusjärjestelmä perustuu kuitenkin tutkittuun tietoon, minkä vuoksi tutkimukseen kohdistuvat leikkaukset heikentävät väistämättä myös koulutuksen pohjaa – akateemisista työpaikoista puhumattakaan.
Lisätietoja Tampereen yhdistyksen toiminnasta saat Facebookista ja Instagramista sekä sähköpostitse osoitteesta treenaknaiset(a)gmail.com. Yhdistyksen jäseneksi pääsee jokainen Suomessa asuva nainen, jolla on yliopisto- tai ylempi ammattikorkeakoulututkinto.
Tule mukaan – viihdy, verkostoidu ja vaikuta!
Turun Akateemiset Naiset ry. perustettiin huhtikuussa 1928 Helsingin Akateemiset Naiset ry:n sihteeri, maisteri Aina Lähteenojan aloitteesta, ja yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin turkulaisen tyttökoulun rehtori Maija Perón.
Turun paikallisyhdistyksen siteet sisaryhdistyksiinsä ovat alusta saakka olleet vahvat, ja Suomen Akateemisten Naisten Liitossa Turun yhdistys tunnetaan edelleenkin laajan yhteistyön puolestapuhujana. Turun Akateemiset Naiset järjestävät vuosittain yhteisseminaarin muiden
turkulaisten naisjärjestöjen kanssa sekä tekevät aktiivista yhteistyötä Ruotsin ja Viron Akateemisten Naisten kanssa. Monet Turun yhdistyksen jäsenistä toimivat myös Auroras– ja Luetaan yhdessä -verkostoissa, joissa tuetaan Suomeen muuttaneiden naisten työllistymistä ja kielitaitoa.
Turun Akateemiset Naiset järjestävät kuukausittain viihtyisiä lounastapaamisia, esitelmätilaisuuksia sekä vierailuja yrityksiin, julkisiin laitoksiin ja kulttuurikohteisiin. Eri-ikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat jäsenet on huomioitu järjestämällä sekä päivä- että iltaohjelmaa. Lämpimästä yhteisöllisyydestä ja yhdessä viihtymisestä kertoo sekin, että yhdistyksessä on useita Akateemisia Naisia jo toisessa polvessa. Näin kertoo yhdistyksen edellinen puheenjohtaja HLL Päivi Antila:
”Liityin Turun Akateemisiin Naisiin äitini innostamana vuonna 1984. Hän oli tuolloin jo vuosia kuulunut yhdistykseen ja viihtynyt sen toiminnan parissa. Olen myös itse viihtynyt jäsenenä jo lähes 40 vuoden ajan. Vuosien varrella olen kuullut monta mielenkiintoista esitelmää ja päässyt tutustumaan moneen mielenkiintoiseen paikkaan, joihin yhdistyksemme on tehnyt vierailuja ja retkiä. Esitysten ja retkien lisäksi on ollut todella mukavaa ja rikastuttavaa viettää aikaa muiden samanhenkisten eri ammattialoja edustavien jäsenten kanssa.”
Yhdistyksen jäseneksi pääsee jokainen Suomessa asuva nainen, jolla on yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinto. Myös opiskelijat ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Ota rohkeasti yhteyttä: turun.akat(a)gmail.com. Yhdistys löytyy myös Facebookista: https://www.facebook.com/turunakateemisetnaisetry
Takaa itsellesi hyvän mielen vuosi ja liity mukaan Akateemisiin Naisiin!
Vantaan paikallisyhdistys perustettiin vuonna 1988. Yhdistystä johtaa ETL Helena Immonen, jolla on hymy herkässä ja joka huomioi jäsenistön toiveet toiminnan suunnittelussa. Helena on ollut aktiivinen kehittäjä myös Liitossa.
Vantaan Akateemiset Naiset ry. reagoi esimerkillisen nopeasti koronapandemian viime vuonna järjestötoiminnalle asettamiin haasteisiin ja alkoi järjestää jäsentapahtumiaan verkossa. Yhdistys palkittiinkin digiloikastaan Liiton myöntämällä Vuoden Jäsentekopalkinnolla syksyllä 2020. Vantaan yhdistys tunnetaan myös uraauurtavasta kotouttamistyöstään. Valtakunnallinen Luetaan yhdessä -verkostomme sai vuonna 2004 alkunsa juuri Vantaan aktiivien ansiosta.
Vantaan yhdistyksessä järjestetään säännöllisesti verkkojäsentapahtumia. Niistä kenties parhaiten tunnetuin on ”Tieni akateemiseen koulutukseen ja sen jälkeen”, jossa voi tutustua erilaisiin urapolkuihin ja jakaa omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi.
Mikäli et ole vielä Vantaan yhdistyksen jäsen, voit tutustua sen toimintaan sivustolla https://www.vantaanakateemisetnaiset.fi/. Lisäksi löydät yhdistyksen Facebookista ja Instagramista. Yhdistyksen jäseneksi voit hakea, mikäli sinulla on ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinto. Myös opiskelijat ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Lähetät vain sähköpostia osoitteeseen vantaanakateemisetnaiset(a)gmail.com.
Tule mukaan – viihdy, verkostoidu ja vaikuta!