Digiajan arjen taidot

Kyllikki Leinon vanhainkotirahasto (KYLE) aloitti alkuvuodesta 2015 Digiajan arjen taidot -hankkeen suunnittelutyön, jonka se sai tehtäväkseen Suomen Akateemisten Naisten Liiton vuosikokoukselta marraskuussa 2014.

Hankkeen tavoitteena on tukea ja vahvistaa Akateemisten Naisten it-taitoja sekä koota sähköinen opetusaineisto, jonka avulla paikallisyhdistyksissä voidaan järjestää it-opetusta sitä tarvitseville.

Keväällä 2015 järjestystä tarvekartoituskyselystä ilmeni, että kysyntää it-opetukselle löytyy jokaisesta paikallisyhdistyksestä. Jokaisesta paikallisyhdistyksestä löytyy myös vapaaehtoisia, jotka mielellään opettavat kanssasisarilleen yksittäisiä arjen it-taitoja.

Syksyllä 2015 hankkeelle rekrytoitiin hankekoordinaattori, Tuula Maunula, jonka kanssa projektiryhmä suunnitteli ja toteutti pilottihankkeen. Pilottihankkeessa kootun testasi kohderyhmään kuuluvat jäsenemme, ja testauksessa saadun palautteen perusteella aineisto viimeisteltiin. Aineistossa keskityttiin gmail-sähköpostiosoitteen luomiseen ja verkkopankin käyttämiseen siinä muodossa kuin ne toimivat vuonna 2015.

Vuosina 2016-2018 paikallisyhdistyksissä järjetettiin hankkeen tukemana erilaisia it-jäseniltoja myös muista it-teemoista.

Lisätietoja hankkeesta antaa Liiton toimisto: sanl.fkaf(a)akateemisetnaiset.fi.

 

Itseopiskeluaineistot

Ylen digitreenit – opettele digitaitoja omaan tahtiin.

Yleisten kirjastojen digihanke– auttaminen tiedonhaussa ja digitaalisten palvelujen löytämisessä ja käytössä on osa kirjastotyötä

Apua it-ongelmiin -hakemisto (pdf)
Tähän dokumenttiin on listattu kaikki ne atk-teemat, joihin 2015 tarvekartoituskyselyssä jäsenemme ilmoittivat tarvitsevansa apua. Jotkut meistä oppivat helposti annetun ohjeen lukemalla, toiset meistä tarvitsevat myös pientä käytännön opastusta alkuun pääsemiseksi. Kysy omalta paikallisyhdistykseltäsi opastajaa siitä teemasta, joka sinua eniten askarruttaa.

 

Avuksi paikallisyhdistykselle

Tarvitsetteko it-opetustilan tai -opettajan?
Katso oman paikkakuntasi ahdolliset paikalliset yhteistyökumppanit (pdf). Tarkistathan oman paikkakuntasi tiedot. Ne ovat saattaneet sittemmin muuttua.

 

Hankkeeseen liittyviä aineistoja ja linkkejä

Uudenmaan digituki -hankkeen sivulta löydät tietoja alueella tarjottavasta digituesta, jota annetaan etätukena.

Yleishyödyllinen linkki, josta löytyy monenlaista apua: http://www.entersenior.fi/hyodyllista-tietoa-laitehankinna/

MukaNetin sivuilla on myös muutama opastus (esim. Lumia-puhelin, kuvankäsittelyä ym): http://www.mukanetti.net/materiaalipankki.htm

VTKL eli Vanhustyön keskusliitto→ SeniorSurf tarjoaa opastusmateriaaleja surffailijoille: http://www.vtkl.fi/fin/kampanjat/seniorsurf/opastusmateriaaleja_surffailijoille/

KÄKÄTE – Käyttäjälle kätevä teknologia -hanke
KÄKÄTE-seminaari
KÄKÄTE-seminaarin aineistot

Suomen Omakotiliiton Atk-taitoja ikäihmisille -hanke

Tietokonepiste toimivaksi – Opas palvelutaloille ja yhteisöille

Viranomaispalvelut verkossa (pdf)

 

Sivua on viimeksi päivitetty 11.5.2020.