Luetaan yhdessä

luetaanyhdessa-logo_30

Suomen Akateemisten Naisten Liiton hallinnoima Luetaan yhdessä -verkosto tukee Suomeen muuttaneiden naisten kotoutumista. Suomalaisnaisten verkosto tarjoaa vapaaehtoistyönä lukutaidon ja suomen kielen opetusta maahanmuuttajanaisille eri puolilla Suomea.

Lukutaidottomien maahanmuuttajien määrä Suomessa lisääntyy. Osalla Suomeen sota-alueilta saapuvilla ei ole vuosiin ollut mahdollisuutta käydä koulua. Valtaosa lukutaidottomista on naisia. Osalla naisista on mahdollisuus käydä Suomessa viranomaisten järjestämillä eripituisilla kursseilla, osa on ehkä oppinut niillä auttavasti lukemaankin, mutta koulutuksen ja työelämän tarpeisiin taidot eivät riitä. Aina viranomaisten järjestämä koulutus ei edes tavoita kaikkia lukutaidottomia.

Verkostolla on ollut toimintaa vuodesta 2004 alkaen. Valtakunnallinen hankkeesta tuli vuonna 2007. Yli 80 opetusryhmää toimii 28 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Vapaaehtoisia opettajia on yli 500 ja opiskelijoita on lähes 3000.

Haluatko Sinä olla mukana auttamassa Suomeen muuttaneiden naisten kotoutumista Suomeen? Lue lisää ja ota rohkeasti yhteyttä.

Let’s Read Together groups teach Finnish and help in making friends.

Mistä kaikki alkoi?

Suomessa toimii tällä hetkellä noin sata Luetaan yhdessä -opetusryhmää, joissa suomalaiset naiset opettavat suomea maahanmuuttajanaisille. Osa oppilaista ei osaa lukea eikä kirjoittaa, osa puolestaan on tohtoreita ja maistereita. Mutta oppilailla on yhteinen ongelma: he eivät osaa suomea eivätkä ehkä tunne edes Suomessa käytettäviä kirjaimia.

Ensimmäisen lukutaitoryhmän perusti Vantaan Akateemiset Naiset ry:n jäsen, opetusneuvos Marja Liisa Toivanen vuonna 2004 Vantaan Myyrmäkeen. Marja Liisan silmät olivat avautuneet kielivaikeuksille hänen oman kokemuksensa kautta Sri Lankassa, jossa hän toimi opetusalan neuvonantajana. Arki Sri Lankassa oli Marja Liisalle hankalaa, koska hän ei tuntenut entuudestaan paikallisia kirjaimia.

”Palattuani kotiin Myyrmäkeen oivalsin että ympärilläni on paljon naisia, joilla on sama pulma: ihan tavallinen kauppareissu tai bussimatka on vaikea kielitaidottomuuden vuoksi”, kertoo Marja Liisa. ”Tartuin toimeen, lähdin soittelemaan maahanmuuttajien ovikelloja ja kutsuin naisia oppimaan suomea. Myös kauppakeskuksessa kerroin maahanmuuttajanaisille, että kotilähiössä opetetaan ilmaiseksi suomea, ja lapset saa ottaa mukaan. Ystäviäni pyysin tulemaan opettajiksi. ”

Keväällä 2007 Zonta International Piiri 20 ja Suomen Unifem (nykyään Suomen UN Women) käynnistivät vapaaehtoispohjalta kampanjan, jonka tarkoituksena oli laajentaa Myyrmäen ryhmän opetusmalli kansalliseksi. Kampanja rahoitettiin jäsenten myymillä 40 000 keltaisella ruusuheijastimella.

Kampanjan päätyttyä Zontat etsivät työlleen jatkajaa. Kuvaan astui Suomen Akateemisten Naisten Liitto – Finlands Kvinnliga Akademikers Förbund ry., jolle tyttöjen ja naisten koulutuksen tukeminen on yksi järjestön päätavoitteista. Sittemmin Luetaan yhdessä -verkoston toiminnasta on tullut olennainen osa Liiton toimintaa, jota halutaan toteuttaa sen siipien suojissa myös tulevina vuosina.

Luetaan yhdessä -verkostoa rahoittivat vuosina 2011 – 2015 Suomen Kulttuurirahasto ja Työ- ja elinkeinoministeriö. Vuonna 2016 verkosto siirtyi Raha-automaattiyhdistyksen (RAY, nyk. STEA) rahoituksen piiriin.

Voit tutustua verkoston vuosien 2007-2010 toiminnasta tehtyyn raporttiin täällä.

Lisätietoja saat Luetaan yhdessä -verkoston verkkosivuilta.

LY-yhteisotunnus

Viimeksi päivitetty 26.8.2020

Käytämme evästeitä kävijäseurantaan ja markkinointiin.